Wedstrijdsurfen
Naarmate je beter wordt in windsurfen, wil je je op een gegeven moment misschien wel meten met anderen. Dat kan door mee te doen aan wedstrijden. Wedstrijdsurfen gebeurt op allerlei niveaus in verschillende disciplines. Van clubcompetities tot Regio Cups en NK’s tot internationale wedstrijden. Sommige wedstrijden zijn gericht op specifieke disciplines, zoals de Nederlands Kampioenschappen Foiling of Slalom. Hieronder leggen we de verschillende disciplines, formats en klassen uit.
Afhankelijk van je ambities als wedstrijdsurfer, kun je je op een gegeven moment gaan specialiseren in een van de disciplines. Valt je keuze op Courserace, Freestyle/Wave of Slalom? Dan heb je vervolgens nog de keuze voor de Olympische of de commerciële route naar de top. Door je te specialiseren in de iQFOiL met als hoogst haalbare wedstrijddoel de Olympische Spelen. Of je kiest Windfoil Open waarbij Wereldkampioenschappen en de PWA de hoogst haalbare wedstrijdniveaus zijn.
Op http://www.wedstrijdsurfen.nl/wedstrijdklassen/ lees je alles over de verschillende wedstrijddisciplines. Met welke boards en zeilen er wordt gevaren en wat er bij de verschillende wedstrijden van de surfers wordt verwacht.
Wedstrijd disciplines
CourseraceRacen met een verplichte route langs boeien. Meestal met een start tegen de wind in en een halve winds rak naar de finish. Onderweg heb je iedere windkoers van ruime tot aan de wind afgelegd. Een courserace duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten. Courserace wordt o.a. gevaren in de ‘open’ Formula Foil /Raceboard en de iQFOiL / Techno293 / RS:X eenheidsklassen. |
SlalomSlalom = halve/ruime wind hard gaan, met 3 of 4 gijpen naar de finish. Na 2 tot 4 minuten raas je al weer over de finish. Korte en explosieve races die je bijna met alle “korte” boards met een vin of een foil kan varen. De echte slalomboards zijn wel het best geschikt om hard te gaan. Slalomboards hebben geen zwaard. Slalom wordt o.a. gevaren tijdens Dam-X, The Real Trip bij de RegioCup Noord & Zuid en het officieële NK Slalom.
|
MarathonEen wedstrijd van minimaal een uur wordt een marathon genoemd in het windsurfen. De ronde om Texel, de Grote Prijs van Aalsmeer, de Defi Wind en zelfs de Eiland Race in Almere zijn voorbeelden van klassieke marathon wedstrijden. |
GPS SpeedZo hard mogelijk rechtuit en je snelheid meten met een GPS horloge. Officiele records worden gemeten over de 500 meter afstand met vaste tijdswaarneming, maar andere afstanden en tijdsrecords zijn net zo uitdagend om je persoonlijke records te verbreken.
|
Wedstrijdklassen
Windsurfen is een materiaalsport, met een verschil tussen strikte eenheidsklassen waarbij iedereen met hetzelfde materiaal vaart en ‘open’ klassen met een vrijere keuze waarbij het materiaal binnen bepaalde afmetingen moet blijven. We beschrijven enkele populaire klassen:
iQFOiL Olympic
Kun je niet kiezen tussen de bovenstaande disciplines, wil je ze allemaal meedoen? Bij de nieuwe Olympische iQFOiL klasse en de daarvan afgeleide Junior/Youth variant passeren alle bovenstaande disciplines de revue in één evenement. De meest veelzijdige surfer, die alle disciplines goed beheerst, wint de wedstrijd.
De jeugdtalenten van het Almeerse RTC Windsurfen trainen vanaf 2021 allemaal op Junior & Youth iQFOiL eenheidsmateriaal.
Formula & Windfoilen
Formula is een race discipline waar het vooral aankomt op tactiek, techniek en materiaal beheersing. Alleen een hoge topsnelheid is niet voldoende. Daarbij komt ook de kwaliteit van het materiaal. Omdat dit geen eenheidklasse is, en veelal groot materiaal nodig is, is dit een dure klasse. Hoe beter je materiaal, hoe hoger het prijskaartje. Een Formula board is kort maar breed (1 meter) en heeft geen zwaard. Deelnemers aan de race mogen één productieboard en maximaal 3 zeilen inschrijven. Met dit materiaal kan een windbereik van 7 tot 20 knopen worden afgedekt. In de praktijk kan echter wel veelal worden volstaan met 2 zeilen. Het windfoilen heeft in deze discipline het stokje overgenomen van het gewone formulaboard. Op dit moment kan er in de Formula klasse zowel met een gewone vin als met een windfoil meegedaan worden. De verwachting is wel dat de regels komende jaren aangescherpt gaan worden.
Met een Formula board (al dan niet met een windfoil) kun je onder andere meedoen aan Regio Cups en de Nederlandse Kampioenschappen.
Slalom
Slalom is een discipline die bijna met alle “korte” boards kan worden gevaren. De echte slalomboards zijn wel het beste geschikt. Slalomboards hebben geen zwaard. Ook hier geldt dat het geen eenheidsklasse is. Bij officiële wedstrijden mogen deelnemers twee productieboards (zonder zwaard) en maximaal 4 zeilen van maximaal 10.00 m² inschrijven. Slalomraces worden gevaren met een minimale windsterkte van 11 knopen. Bij het Nederlands kampioenschap wordt vanaf 15 knopen gevaren.
Wil je meedoen aan slalomwedstrijden, dan kun je denken aan Regio Cups en Nederlandse Kampioenschappen.
Freestyle/Wave
Freestyle en Wave lijken qua techniek en materiaal wel enigszins op elkaar. Het grote verschil is dat voor Freestyle geen golven nodig zijn. Het freestyle materiaal is dan iets lichter omdat het net wat minder stevigheid nodig heeft dan wave materiaal. Freestyleboards hebben meestal een volume dat ligt tussen de 90 en 110 liter. De boards zijn iets groter en breder bij de neus en tail dan wave boards. Het volume bij wave boards ligt wat lager zodat de surfer meer controle kan houden. De vin (of vinnen) van een wave board zijn licht gebogen.
Een van de meest bekende Freestyle evenementen is Dam X bij de Brouwersdam. Dit is het Europees Kampioenschap Freestylen. http://www.brouwersdam.nl/nl/events/dam-x.
Techno293 One Design
De Techno293 jeugdklasse gebaseerd op de Bic Techno 293 One Design is nog steeds een van de grootste internationale wedstrijdklassen voor surfers tot 17 jaar. Het board heeft een eenvoudig te bedienen zwaard en een verstelbare masttrack. One Design wil zeggen dat het een eenheidsklasse is, wat deze klasse tegelijkertijd ook betaalbaar houdt. Iedereen vaart dus met hetzelfde materiaal. Het verschil op de finishlijn wordt bepaald door het hebben van een betere techniek, strategie en tactiek.
Op de Techno 293 kun je aan alle wedstrijden en wedstrijdseries meedoen. Meer informatie vind je hier.
Windsurfer LT
De originele Windsurfer is sinds enkele jaren opnieuw in productie. Hiermee is een kleurrijke wedstrijdklasse met enthousiaste deelnemers ontstaan in Nederland met veel leuke wedstrijden, toertochten en andere evenementen verspreid over het gehele land. Je komt meer te weten via Windsurferclass.nl.
Meer informatie over wedstrijden en disciplines
Overzicht nationale en internationale wedstrijden:
https://www.windsurfing.nl/index.php/evenementen
http://www.wedstrijdsurfen.nl/
https://www.pwaworldtour.com/index.php?id=2151
De Regio Cup en Jeugdwedstrijden zijn samengevoegd in de Holland Windsurfing Series: http://www.watersportverbond.nl/hollandwindsurfing
Formula en Raceboard:
Open Klasse Kampioenschap http://www.wedstrijdsurfen.nl/okk/
Windsurf disciplines:
http://www.leerwindsurfen.nl/windsurf-disciplines/